Vladimír Kuchař

Migrantská krize v médiích – aneb malý test vyváženosti a objektivity deníku MFD

12. 09. 2015 10:07:47
Jak je to s objektivitou médií ohledně migrantské krize? Dal jsem si tu práci a udělal malý test vyváženosti a objektivity deníku MF dnes při informování o migrantské krizi. A výsledek?

Za vzorek médií jsem vzal dnešní vydání deníku MF Dnes .Vím, je to jen jeden deník a jedno číslo, nicméně kdo sleduje média ví, že je to vzorek typický.

Hodnotil jsem na stupnici -10 až 10, kde -10 je těžce promigrantský postoj, 0 objektivita a 10 protimigrantský postoj.

Titulní strana:

  • Velká fotka děvčátka s hračkou – není napsáno odkud je (vypadá na Afghánku) nicméně pod fotkou je, že uprchlíci musí „tábořit na náměstích v nedůstojných podmínkách“.

Objektivita: - 10.

  • Pozn.: Evropská agentura FRONTEX zveřejnila souhrnnou zprávu - analýzu rizik pro rok 2015, ve které mj. uvádí: Profil zjištěných nelegálních migrantů zůstal relativně beze změny oproti roku 2013. Jsou jimi většinou dospělí muži, i když podíl žen (11%) a dětí (15%) odráží skutečnost, že mnoho migrantů má v úmyslu žádat o azyl.
  • Nahoře hlavní upoutávky:
  • Stěhování národů – velký článek v magazínu, který vysvětluje, že migrace je normální a lidé ve velkém migrovali i například z Evropy do Ameriky.
  • Hvězdný uprchlík – syrský herec peče v Čeku kebab.
  • Článek Uprchlická odysea v Aténách – srdceryvná reportáž o tom, jak migranti trpí tím, že nemají potřebnou péči a úřady nezvládají situaci. Jsou zde výrazy jako „upravené ženy v šátcích a spořádaní muži“, „žijí jako štvaná zvěř“, „spousta novorozenců“, „mladý muž s nemluvnětem v náručí a posunky mi naznačuje, abych dítěti koupila něco k pití“, „děti žíznivě pijí“, „jsou vyčerpaní“...podle mého názoru naprosto tendenční článek mající za cíl vyvolat pocit viny.

Objektivita: - 10.

Strana 2:

  • Článek V Sýrii byl hvězdou, teď je z něj prodavač kebabu – článek o herci Anasi Mouradovi, který žije v Pardubicích poté, co získal azyl. Vyprávění o jeho osudu, bohužel si autor neodpustil odstavec „Nesnášenlivost zblízka“, ve které popisuje, že má strach, protože „skoro každý den tu projde muž, který proti nám sbírá podpisy“. Popisuje také to, že ho někdo napadl s nožem v ruce (zda to oznámil policiii se nepíše).

Shrnuto: autor vykresluje na příkladu jednoho azylanta to, jak jsou migranti v pohodě, nechtějí nikomu ublížit, touží jen po hezkém životě a sami se bojí nesnášenlivosti.

Objektivita: - 7.

Strana 8:

  • Článek Skandinávie hledá svůj model pro uprchlíky - článek popisuje aktuální situaci ohledně přístupu k migrantům ve skandinávských zemích. Soustředí se na fakta, která podává bez emocí. Jedinou kaňkou je titulek, kde je výraz „uprchlíky“, místo „migranty“, neboť uprchlíky jsou jen ti, kteří jsou skutečně prokázanými uprchlíky z válečných konfliktů.

Objektivita: 0.

Příloha Brno a jižní Morava, str. 18:

  • Zápisník Máte fobii z uprchlíků? Zkuste s nimi promluvit. Autor Lukáš Valášek.

Autor vyjadřuje svůj názor, že není třeba se uprchlíků bát, že v Brně vlastně nejsou a že je dobré je pochopit. Tento komentář je tak trochu mimo a je vidět, že je psaný z nouze, není v něm žádná zajímavá myšlenka, spíš jde o naplnění „zadání shora“.

Objektivita: - 10.

Shrnuto:

Na jednom příkladu jedněch novin v jeden den je vidět, jak se dá manipulovat se čtenáři. Deník přináší zprávy o utrpení uprchlíků popřípadě o jejich bezproblémovosti. Jediný objektivní je článek o situaci ve skandinávských zemích. Nicméně zcela chybí zpravodajství z jiných míst Evropy, nic o problémech s migranty, nic o možném řešení.

Autor: Vladimír Kuchař | karma: 38.82 | přečteno: 1684 ×
Poslední články autora