Vladimír Kuchař

Nad Brnem zavlála neomarxistická trapnost

29. 06. 2016 22:05:42
Vyvěšení rudých trenek nad brněnským hradem má jen málo společného s uměním, spíše s neomarxistickým viděním světa. Obecní šašek Hollan postoupil na další úroveň trapnosti.

Divadelníci z divadla Husa na Provázku vyvěsili nad hrad Špilberk rudé trenýrky na podporu skupiny Ztohoven. Ta v těchto dnech stojí před soudem za to, že v půlce loňského září vylezli za bílého dne na střechu Pražského hradu a vyměnili prezidentskou standartu za obří rudé trenky.

Akci s trenýrkami na Špilberku divadelníci provedli s vědomím Muzea města Brna, které hrad spravuje a za podpory brněnského náměstka Hollana. Od umělecké performance má tedy tato akce daleko blíže k politickému kalkulu.

Na vyjádření názoru a podpoře kolegů není jistě nic špatného. Je to jejich postoj a mají na něj právo. Pokud by vyvěsili trenýrky na své divadlo, neměl by s tím nikdo problém.

Ale nyní tu problém je. A to v tom, že tím, že vyvěšením vlajky na nejvyšší stožár v centru Brna a navíc pod městskou vlajku nevyjadřují jen své stanovisko, ale tváří se, jako by to byl názor všech Brňanů.

Co si myslíme my, musíte si myslet i vy. Kdo není s námi, je proti nám. To je obvyklá taktika bolševiků a nyní neomarxistů z Žít Brno a dalších pofiderních skupin. Ti rádi určují, co mají lidé dělat i co si mají myslet. Nestydí se přitom manipulovat s informacemi, lhát a vykládat si skutečnosti podle svého.

Krásným příkladem je brněnský náměstek pro kulturu Hollan. Akce s trenýrkami je evidentně politickou akcí. „Tato iniciativa měla a má podporu Matěje Hollana, náměstka pro kulturu statutárního města Brna, které je vlastníkem hradu a rovněž zřizovatelem muzea. Hollan měl původně trenýrky na hradě sám věšet,“ sdělila mluvčí muzea Martina Šmídtová. (Zdroj: http://brno.idnes.cz/trenky-nad-spilberkem-nazory-osobnosti-f03-/brno-zpravy.aspx?c=A160629_2256680_brno-zpravy_krut)

Hollan se schovává za to, že o ničem nerozhodl, že je to věc divadla a muzea a dodává, že brněnské kulturní mají organizace plnou svobodu ve svých uměleckých vyjádřeních, a to včetně politicky angažovaných akcí. Náměstek tvrdí, že město do uměleckého vyjadřování kulturních subjektů nezasahuje. „Brno naopak usiluje o to, aby se dění v kulturních institucích ještě více odpolitizovalo,“ sdělil Hollan.

http://brno.idnes.cz/trenky-nad-spilberkem-nazory-osobnosti-f03-/brno-zpravy.aspx?c=A160629_2256680_brno-zpravy_krut)

Čili na jedné straně se má kultura odpolitizovat, na druhé straně vehementně podporuje jedno politické vidění světa tím, že vyvěšuje rudé trenýrky na symbol Brna. A to na úkor všech Brňanů, kterých je víc, než 21 členů partičky neomarxistických poblouzněnců Žít Brno.

Je otázka, proč to všechno Hollan, mimo jiné náměstek pro dopravu bez řidičáku, dělá (vizhttp://brnensky.denik.cz/zpravy_region/novy-namestek-pro-dopravu-hollan-nema-ridicsky-prukaz-20160623.html). Spousta lidí si zřejmě myslí, že mu do hlavy vstoupil pach moci a prostě již zcela bez kontaktu s realitou protlačuje své divné neomarxistické vize na úkor všech.

Ale možná je to jinak. Možná jen krok za krokem upevňuje svou pozici jako obecní šašek. Zřejmě chce být nejlepším obecním šaškem v Česku a zatím se mu to daří.

Autor: Vladimír Kuchař | karma: 40.20 | přečteno: 2650 ×
Poslední články autora